Arkiv

 

I en paus i träningstävlingarna torsdagen den 6 oktober 2016 begärde Alex Strachan uppmärksamhet och på styrelsens och hans egna vägnar hyllade han Ralph Lundgren för hans insatser för BK Esplanad . Ralph ska nu flytta från Gävle och det är med stor tacksamhet  hans insatser nu lyftes fram.

Alex berättade om tiden för mer än 10 år sedan när Esplanad spelade på Alderholmen och både Alex och Ralph var nya i klubben. Det verkade nästan vara en slump vem som blev ordförande och vem som blev kassör. Att Ralph varit en enorm tillgång som ordförande kunde Alex fastslå. Ett stort kunnande och en enorm arbetskapacitet har präglat Ralphs tid som ordförande. Med ett stort tack för all tid han lagt ner för klubbens bästa överlämnade Alex en present från klubben och önskade lycka till i hans kommande tillvaro i Norrtälje. Ralph inbjöds till kommande årsmöte där han ska få en bestående minnesgåva

.

 

Vice ordförande Lars-Erik Höjland tackade också Ralph för det otroliga arbete han lagt ner för klubben och överlämnade en blombukett som synligt bevis på kamraternas uppskattning.

Det var en lätt rörd Ralph tog till orda och tackade för gåvorna. Han berättade lite grann om första tiden i klubben. Det var Roland Westlund som hade varit framsynt nog att engagera Ralph i klubbens styrelse. Ralph tackade alla i klubben för gott kamratskap och tackade kamraterna i styrelsen för gott samarbete. Styrelsemötet som följde senare på kvällen blev en slutpunkt för Ralphs enastående arbete för BK Esplanad.

 

Karl-Axel Axelsson

Sekreterare

Gävle Boulesällskap firade 10 år

Lördagen den 22 oktober firade Gävle Boulesällskap sitt 10-årsjubileum med fest i Boulehallen.

Uppslutningen var god med drygt 100 deltagare, som kom för att äta god mat, umgås och lyssna på Sören och Hubbe.

Utöver detta så fick vi även en dansuppvisning i brasiliansk dans. Den avslutades med att ett antal frivilliga själva fick prova på stegen

Under kvällen delades också ut priser till som höll sig framme i Jubileumskulan, där  
bl a Birgit och Egart var ett av paren.

(klicka på bilden för att få större bild)

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

 

Egart Calin - Mr Boule från Sandviken

Du hör någon säga Egart - och du tänker genast på poängboule. Eller du ser kanske Egart framför dig i sina karakteristiska smidiga, mjuka, kattliknande rörelser när han hanterar kloten på banan.

Poängboulen är Egart Calins skapelse, en tävling som drar boulespelare i stort antal varje måndag under innesäsongen. Rekordet är 83 besökare och snittet ligger på 65 - 70 normala måndagar. Och det är inte bara gävlebor som kommer. Hit söker sig poängboulefrälsta från Uppsala, Hedemora, Tierp, Månkarbo, Östhammar och Sandviken, för att nämna några platser. Nybörjare blandas med tävlingsspelare på skiftande nivåer i sitt boulekunnande i en salig mix. Som trivs och kommer tillbaka, vecka efter vecka till Egart och assisterande sambon Birgit Valsberg.

Men det var i Storvik som poängboulen föddes under Egarts tid i Steel Boule. Han startade inte bara poängboulen utan grundade och byggde upp Sandvikenklubben Steel Boule. Men vi tar det i kronologisk ordning.

Boulen kom in i Egarts liv i början av 90-talet. PRO Sandviken lärde ut boulespelandet på Valhallas utebanor. Men Egarts nyvunna bouleintresse var större än att låta sig nöjas med sommarspel utomhus. För vinterspel gav ett medlemskap i LBJ inträde till inomhusspel på Sörby Urfjäll. Nästa klubbadress blev BK Esplanad på Alderholmen dit Egart och några kamrater sökte sig 1999. Men Egart var Sandvikenbo och ombads att försöka bilda en bouleklubb i Sandviken. Sagt och gjort. Med stort engagemang tog sig Egart an uppgiften och fick bouleintresset i Sandviken att växa från 12 till 35 spelare på ett år. Just i den av Egart startade nya bouleklubben Steel Boule. Året därpå var medlemsantalet 50 och nu hade Egart också fixat kontrakt på en lokal i Storvik för inomhusspel för Steel Boule.

För mig är Egart inte bara den skicklige boulespelaren med sina smidiga rörelser på banan. Han är Instruktören med stort I. Som instruktör har han lärt åtskilliga nybörjare hur man spelar och uppför sig på boulebanan. Då och då gör Egart träningsinsatser på våra Esplanadtider i hallen, men det är framförallt i nybörjarkurserna som han fått visa vilken utmärkt instruktör han är. Håll armen rak är det inte bara jag som fått höra en och annan gång. I Onsdagsgruppen, som är en permanentning av en nybörjarkurs för några år sedan, tar sig Egart an sina tidigare elever tillsammans med tillkommande intresserade spelare. Birgit är naturligtvis med och hjälper till även här. Och i den gruppen är träning ett återkommande inslag. Inte bara då och då som i Esplanad.

Det här med att tänka på att hålla armen rak när man släpper klotet, tränar Egart regelbundet på framför spegeln med ett klot i handen. Men då bör man inte göra som en av hans adepter gjorde hemma framför en spegelvägg - öppna handen när armen är utsträckt rak. Det blir en alldeles för dyrbar historia. Och inte blir man populär hemma heller.

Instuktören Egart är ju som vi vet och fått känna på, en sjusärdeles duktig boulespelare. Av sina DM-segrar är den i Hedemora för tio år sedan den allra roligaste, tycker Egart. Birgit var nybörjare och jag hade anmält oss till dubbeln i DM i Hedemora berättar han. Birgit visste inte att det var en så stor tävling vi skulle delta i. Hela 48 lag deltog. I ett distriktsmästerskap. Och vi vann! Slog alla LBJ:are, Esplanadare, Steelboulare och dalmasar - ja hela surven och spelade som i trans i finalspelet. Oj, oj, oj vilket glädjerus!

Det har blivit många tillfällen efter den segern för Egart - oftast tillsammans med Birgit Valsberg - att kliva högst upp på prispallen. Och apropå prispall. Ni vet kanske inte att det är Egart som har tillverkat vår fina prispall i hallen. Jodå - det gjorde han sedan jag uttryckt önskemål om en prispall i hallen. Och då Egart berättade att han tillverkat en prispall till hallen i Storvik och gärna kunde göra en till Gefle Boulecenter också, var jag inte sen att tacka ja till hans flotta erbjudande.

Här nedan ser vi honom efter en av alla hans segrar högst upp på prispallen i Gefle Boulecenter.

/egart-hogsta-pa-prispallen.jpg

Men det är inte bara prispallen i vår hall som bär Egarts signatur. De poängtavlor vi använder inne i hallen, på rörställningar, har han också tillverkat. Och hålen vi lägger kloten i på trallgolvet intill banorna är också Egarts idé och genomförande. Plus mycket annat arbete han tillsammans med Birgit lagt ned i hallen för att förbättra och förenkla tillvaron för oss övriga boulespelare.

Vi har i Egart en klubbkamrat med många järn i elden, alla med innehållet "boule". Poängboulen, Onsdagsgruppen, Esplanads tävlingskommitté spetsat med ett mycket flitigt deltagande i tävlingar inom distriktet. Och en klubbkamrat med stort boulekunnande som alltid ger ett uppskattande ord till såväl med- som motspelare. En klubbkamrat som på ett försynt sätt hjälper till att rätta till våra ofullkomligheter i boulespelandet. Rak arm!/Ralph i juni 2015

 /km-gbs-2016-bild-5.jpg