Regler

internationella-spelregler-for-sporten-petanque-17-02-21-kopia.pdf

 

De nya reglerna är här

2017-03-15 10:52
 En översättning, med vissa svenska avvikelser (markerade med kursiv stil i regelboken), har nu antagits av SBF:s styrelse och den gäller i svenska tävlingar från och med i dag.

Här listar vi de viktigaste förändringarna i tur och ordning:

Om en spelare lyfter upp eller suddar ut ringen innan alla klot i omgången är spelade läggs ringen tillbaka men bara motståndarlagets spelare får kasta sina återstående klot (§ 6).

Övertramp medför varning enligt § 35 och jämställs inte, som tidigare, med felaktigt kastat klot (§ 6).

Lag som vinner lottningen. eller som vann föregående omgång. har ett (1) försök att kasta ut en godkänd lille. Om utkastet inte är godkänt går lillen över till motståndarlaget som får placera lillen på valfri godkänd position på den anvisade banan.

Laget som ska kasta ut lillen har en minut på sig att göra det (§ 7). Om laget misslyckas med sitt lilleutkast ska motståndarlaget omedelbart placera lillen på valfri godkänd plats på banan (§ 6). Misslyckas lag nummer två med att placera lillen på godkänd plats delas en varning ut.

Innan en spelare ska kasta sitt klot får denne, eller dennes medspelare, fylla igen en fördjupning som orsakats av ett tidigare spelat klot. Om en spelare istället för att täppa igen fördjupningen gör en svepande rörelse med foten för att jämna till banan – särskilt framför klot som ska skjutas – ska denne dömas till påföljd enligt § 35 (§ 10).

Om en spelare plockar upp sina klot från banan medan det fortfarande finns klot kvar att spela i innevarande omgång får dennes lag inte spela omgångens resterande klot (§ 27).

En omgång anses vara påbörjad i och med att lillen har kastats ut – oavsett om den hamnar på giltig plats eller inte (§ 33). Undantag kan göras vid tidsbegränsade matcher.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)